De gecontroleerde zwemmende noodopstijging: Tijdens de PADI Open Water Diver Cursus leer je uiteraard procedures om te leren ademen onder water, jezelf voor te bewegen (vinnen) en jouw apparatuur op- en af te bouwen. Maar er kunnen, ondanks dat duiken een hele veilige sport is, toch dingen mis gaan. Voor de noodgevallen leer je tijdens de cursus diverse procedures.

Eén van die procedures die we jou bij Scuba Original Divecenter leren is de gecontroleerde zwemmende noodopstijging (CESA Controlled Emergency Swimming Ascend). Deze oefening oefen je in het zwembad en in het buitenwater moet je hem laten zien in buitenwaterduik 3.

Gecontroleerde zwemmende noodopstijging
Alys oefent met instructeur Mies de gecontroleerde zwemmende noodopstijging.

Wat is de gecontroleerde zwemmende noodopstijging?

Ten eerste: als je tijdens een duik de beheerste zwemmende noodopstijging in het echt zou moeten gebruiken zijn er minimaal twee zaken mis gegaan. Jouw lucht is op en je bent te ver van jouw buddy verwijderd waardoor je zijn alternatieve luchtbron niet kan bereiken. Je wilt toch omhoog naar de oppervlakte. Tot maximaal negen meter en met de juiste procedures kan je deze opstijging veilig uitvoeren. Tijdens jouw PADI Open Water Diver Cursus bij Scuba Original Divecenter leer je dat je goed op jouw lucht moet letten en dat je dicht bij je buddy moet blijven.

Jouw lucht is op en je bent te ver weg om de alternatieve luchtbron van jouw buddy te pakken. Door langzaam en gecontroleerd naar boven te zwemmen met een snelheid van maximaal 18 meter per minuut kan je vanaf maximaal 9 meter diepte veilig een opstijging maken.

Belangrijk

  • Net als bij een normale opstijging steek je jouw rechterarm boven jouw hoofd ter bescherming. Er kan altijd een boot over je heen varen.
  • Met jouw linkerhand pak je de inflatorslang en ontlucht je beetje bij beetje tijdens de opstijging. De lucht in het trimvest zet namelijk uit en als je niet ontlucht, dan kan je te snel omhoog schieten.
  • Zwem rustig naar boven, niet sneller dan 18 meter per minuut.
  • Het allerbelangrijkste is dat je continue uit moet ademen omdat ook de lucht in je longen uitzet.
  • Vergeet niet dat je aan de oppervlakte jouw trimvest met de mond op moet blazen.

De oefening in het zwembad

Omdat de meeste zwembaden niet negen meter diep zijn en toch die afstand willen overbruggen, voeren we de oefening horizontaal uit. De instructeur zet negen meter uit, meestal met een touw van negen meter.

Bij het begin van het touw zorgt de cursist voor een neutraal drijfvermogen, neemt nog een laatste ademteug en begint met zwemmen. Rechterarm naar voren, de linkerhand heeft de inflator vast. Tijdens die negen meter zwemmen moet je heel rustig uitademen en een geluid maken zodat de instructeur kan waarnemen dat je continue uitademt.

De moeilijkheid in het zwembad is dat de lucht in de longen niet uitzet, wat in het buitenwater wel zal gebeuren bij een verticale opstijging. Doseren van de lucht over die negen meter is erg lastig. Bij Scuba Original Divecenter raden we de cursisten altijd aan om deze oefening thuis te oefenen door negen meter lopend uit te voeren.

De gecontroleerde zwemmende noodopstijging in het buitenwater

Om deze oefening veilig uit te kunnen voeren in het buitenwater zal de instructeur controle houden door één been om een touw aan een boei te slaan. Zo kan hij de cursist tegen houden als hij te snel zou opstijgen.

De cursist zwemt op de instructeur af, neemt een laatste ademteug en geeft het ‘geen lucht signaal’. De instructeur houdt de cursist beet, maar deze kan wel gewoon de opstijging maken. Verder is de oefening gelijk aan die in het zwembad. Alleen verticaal.

Ken jij de gecontroleerde zwemmende noodopstijging nog!

Als je lid wordt van ons Duikteam Tiburón, kan je tijdens de zwembaduren de gecontroleerde zwemmende noodopstijging, maar ook andere procedures oefenen. Of geef je op voor het PADI ReActivate Programma bij Scuba Original Divecenter.

Telefoon 06 – 41 94 15 60
E-mail info@scubaoriginal.nl

PADI ReActivate Programma bij Scuba Original Divecenter
Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *